Varkenshaas

varkenshaas-2

Het beste deel van het varken is de varkenshaas. Het is een malse spier van het varken en bevindt zich in de rug. Het stukje vlees is langwerpig en loopt aan het uiteinde smal af. Het smalle gedeelte is het duurst en wordt meestal rosé gebraden. Het dikkere gedeelte wordt vaak voor varkenshaasvarkenssaté gebruikt. Varkenshaas kun je in de olijfolie bakken met een klein beetje peper en zout. Varkens haas combineert uitstekend met roomsaus, pepersaus of champignonsaus.

Voedingswaarde per 100 gram varkenshaas

  • 119 kcal
  • 23 gram eiwit
  • 3 gram vet

Varkenshaas is rijk aan eiwitten en relatief arm aan vet wanneer we het vergelijken met spek of andere stukken vlees van het varken. Eet varkenshaas in kleine hoeveelheden om er echt van te genieten.

Varkenshaas bakken

Wil je varkenshaas niet in de oven bereiden en liever in de pan doen? Het bakken van varkenshaas begint bij de grootte van de pan. Het is belangrijk om varkenshaas niet te lang te bakken om het vlees mals te houden. Controleer de varkenshaas af en toe en laat het stuk vlees sappig. De varkenshaas kan snel uitdrogen en het is belangrijk dat alle sappen behouden blijven.

Snijd je de varkenshaas in kleine stukjes? Dan kun je hem in een minuut of vijf bakken. Wil je de varkenshaas in zijn geheel bakken? Dan heb je tot een kwartier nodig om de varkenshaas helemaal gaar te laten worden. Laat de varkenshaas een minuut of vijf rusten onder de olijfolie. Het vlees zal op deze manier tot rust komen en kun je gemakkelijker snijden. Laat het vlees rusten en schuif het niet teveel door de pan. Plakt de varkenshaas niet meer aan de pan wanneer je aan het bakken bent? Dan kun je het stuk vlees omdraaien.

Het vlees combineert goed met een romige saus. Je kunt de saus zelf maken, maar uiteraard zijn er ook andere combinaties met varkenshaas mogelijk. Kies voor een mix met paprika, ui en paddenstoelen om tot een overheerlijke basis te komen. Varkenshaas is een mooi stukje vlees waarvan je behoort te genieten!